Kan een Houten vloer en vloerverwarming samengaan?

Vloerverwarming zorgt voor een behaaglijke warmte en voor een warm thuis, want als je voeten warm zijn is de rest van je lichaam ook vaak een aangename temperatuur. Nog niet zo heel lang geleden dacht ment dat een houten vloer niet te combineren was met vloerverwarming. Gelukkig weten we nu beter, hout en vloerverwarming kan! Regelmatig krijgen onze adviseurs vragen over deze mogelijkheden.

Hout isoleert

Een van de eigenschappen van hout is dat het een isolerende werking heeft. Hoe kan het dan dat de warmte van de vloerverwarming toch kan worden doorgegeven? Het is inderdaad zo dat een houten vloer minder snel opwarmt dan een PVC vloer of natuursteen. Als het hout is opgewarmd, houdt het zijn warmte langer vast en geeft het langzamer af. Dit betekent dat de energie die gebruikt is om het hout op te warmen, naderhand wordt teruggewonnen. De houten vloer geeft namelijk nog steeds warmte af, wanneer de aanvoer van warm water door het vloerverwarmingssysteem al is gestopt.

Rendement

Het rendement is afhankelijk van de dikte en de legmethode van de houten vloer. Bij een vast verlijmde legmethode op de constructievloer, haalt u het beste rendement van uw vloerverwarming. Een andere methode is om de houten vloer zwevend te leggen. Dit houdt in dat er ‘stilstaande’ lucht zit tussen de constructievloer en de houten vloer. Stilstaande lucht werkt isolerend, denk maar aan dubbelglas. Dit gaat dus ten koste van het rendement van uw vloerverwarming. Daarom gebruiken wij bij een zwevende legmethode altijd een ondervloer, die speciaal ontwikkeld is voor vloerverwarming. Deze wordt toegepast met een zo laag mogelijke RC waarde.

RC-waarde

De RC waarde is de warmtegeleidingsweerstand van de houten vloer. Hoe lager de RC waarde, hoe hoger het rendement van uw vloerverwarming. Aan de hand van de RC waarde berekenen wij of de installateur hoeveel de capaciteit van de vloerverwarming wordt.

Mogelijkheden

Een houten vloer gaat in veel gevallen een leven lang mee en u wilt niet dat de vloer naar een paar jaar bol en/of hol gaat staan. In combinatie met vloerverwarming is het belangrijk dat u kiest voor een duoplank. Onze duoplanken zijn opgebouwd uit een berken multiplex onderlaag met een massieve eiken toplaag.

De berkenmultiplex onderlaag is opgebouwd uit verschillende lagen multiplex welke kruislings op elkaar  verlijmd zijn. Dit zorgt ervoor dat de vloer een minimale werking heeft en dus ideaal te combineren is met vloerverwarming en/of vloerkoeling.

Nog een belangrijke tip, leg bij voorkeur geen karpet of kleed op de houten vloer met vloerverwarming. Hierdoor krijgt u een ophoping van warmte waardoor de ruimte niet goed op tempreratuur kan komen en het hout schade kan oplopen.

Onze adviseurs komen graag bij u langs met onze unieke formule!

Vragen? Neem contact op!
Nu aanvragen